May 14, 2013

Siapa yang peduli dgn KITA ??

Salam
Rindu betul nak update blog nie.
Insyaallah sedikit perkongsian mesej untuk semua..

Siapa yang nak peduli tentang kita?

Siapa diantara kita pernah tanya soalan macam ni pada diri sendiri. mesti ramai kan. 
Jadi apa jawapannya?

lokasi : Sydney Sea Life Aquarium
iso : 1600
aperture : f/4
ss : 1/50 


Siapa lagi yang akan peduli mengenai  kita kalau bukan DIRI SENDIRI.

Mari kita sama-sama kenang suatu ketika dulu, kenapa para sahabat Rasulullah SAW,
 mampu tampil menjadi figure-figure hebat,
 dengan ciri khas dan kelebihan masing-masing, 
padahal guru mereka pada ketika itu adalah sama; Nabi Muhammad SAW 
dan Islam yang diajarkan beliau kepada mereka juga sama.

Apakah rahsia para sahabat ini. 
Tentulah DIRI MEREKA SENDIRI
Masing-masing mampu mentarbiyah diri sendiri dengan optimal,
 mengadakan pembaikan diri secara konsisten 
serta membangunkan setiap segala potensi yang ada di jalan Allah.


Insan yang ingin mentarbiyah diri sendiri  ini mampu membentuk peribadi yang cinta kepada Allah 
dan cinta itu semata-mata cinta padaNya. 
kita tidak akan cepat lemah semangat, mengeluh dan berputus asa.

Disini dapat dilihat bahawa,
 mentarbiyah diri sendiri itu amat penting 
dalam usaha kita untuk menggapai redha Ilahi, 
dalam usaha untuk membaiki diri,
 dan dalam usaha untuk menjadikan diri terbaik disisi Allah mahupun manusia.


Mari sama-sama kita fikirkan, jika bukan kita, siapa lagi yang akan mentarbiyah kita?
siapa yang akan mentarbiyah kita saat usia menjangkau 15, 20 tahun kalau bukan diri sendiri.

Ya, mungkin sabahagian akan cakap, 
Aku dah ada halaqah, biar murabi/ah aku la pikirkan pasal tarbiah aku.

Meh nak bagi tahu, jangan kita terlalu berharap atau bergantung hanya pada halaqah, pada murabi/ah dsd, kita yang ingin kan perubahan dalam diri , 
kenapa kita nak berlepas tangan. 
Kitalah yang harus terus mencari jalan untuk mentarbiyah diri sendiri, 
kerana mengharapkan apa yang dapat dalam halaqah saja tidak cukup.
 Allah akan bukankan jalan pada hambanya yang bersungguh-sungguh mencari redha Nya.

"Dan orang-orang yang berjihad untuk mencari keredhaan kami, 
benar-benar akan kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan kami.
 Dan sesungguhnya, Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik."
( Al-Ankabut : 69)

Jadi kesimpulannya disini adalah,
 Jika kita inginkan perubahan dalam diri, kita harus terus mencari jalan.
 jangan pernah berputus asa dari rahmat allah 
sungguh yang berputus asa dari rahmat Allah itu adalah orang kafir.

".....Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah,
 sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah
melainkan kaum yang kafir "
(Yusuf : 87)


syira_safie
-alone in utp-
















2 comments:

FRESHIE said...

yep. yep. yep.

Diri kita paling dengar cakap diri sendiri.
Kalo diri sendiri kata jangan sure die ikut.Kalo diri sendiri kata buat, pun sure die ikut jugak. Biarla datang yusuf qordhowi atau pun nabi suruh kita buat itu ini pun tapi kalo diri sendiri tak izin, sure tak ikut punye.

All the best in ur loneliness. ALLAH ade sokmo2.

siti fatimah said...

jzkk! sgt terinspirasi. doakan ana sllu ya :)

Post a Comment

Follow by Email