Jul 24, 2012

kenapa kita malas nak buat kerja dakwah?

assalamualaikum wbt.

Pertamanya, salam ramadhan buat semua.moga bulan nie kita semua memperoleh ketaqwaan yang diinginkan.bak kata seorang akhwat nie " visi kami : menjadi gadis yang bertaqwa "

back to our topic, kenapa kita malas nak buat kerja dakwah?

why, why, and why?

----semasa perjalanan balik ke perak ( 3 jam perjalanan ) terasa amat sekejap tatkala kami berdua dok berbincang kenapa orang rasa berat/malas buat kerja dakwah?

agak-agaknya sebab apa?

setelah lama berborak, we come to our conclusion.

mostly kita semua nie, tak rasa seronok untuk buat kerja dakwah.tak rasa enjoy. 
kita menganggap kerja dakwah tu satu beban berat yang perlu dipikul. satu beban yang kene cepat-cepat laksanakan dan selesaikan, tanpa perlu berbuat sehabis mungkin/sabaik mungkin untuk sesuatu tanggungjawab itu. yang penting SIAP !!

tu la namanya tidak enjoy buat kerja dakwah.kita sebagai seorang dai sepatutnya tidak berkelakuan seperti itu. Apa yang perlu kita hadirkan adalah rasa seronok itu untuk terus berbuat.

YEA
Penat, Letih, Lesu, Tak Bermaya dan sewaktu dengannya, tu semua wajar lah. tak pernah pula jumpa orang yang lepas habis folow up and liqo segar bugar sampai jam 4am. tu namanya pelik.

wajar untuk kita rasa penat, tp yang tak wajar nya adalah kita terus mengeluh dan yang paling teruk, 
tak buat pun kerja dakwah nya/ tak bersungguh-sungguh pun dalam berbuat.janganlah seperti itu wahai da'i sekalian.


mari kita ubah sikap kita.mari kita tingkatkan keseronokan/kesungguhan kita dalam berbuat.
jangan kita terlalu lemah baik fizikal dan mental.baru di beri beban dakwah sikit, kita dah mengeluh dan pertama-tama yang akan keluar dari mulut kita, " aku tak mampu ".(mcm mereka yang  kat sebelah nie,best je datang daurah)


so let stop all this acting.apa yang perlu kita laksanakan sekarang, angkat kaki dan jalan.jalan dengan perasaan yang sangat gembira seperti kita berjalan-jalan di tepian pantai.(cewah)
*mcm gamba kat bawah nie*





Read more...

Follow by Email